Konfitura truskawkowa z bazylią: sprawdzony przepis!

Konfitura truskawkowa z bazylią: sprawdzony przepis!

Autor Zdjęcia: photos.com

Zatrzymaj lato w słoiku - zrób konfiturę z truskawek!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Czerwiec to czas, kiedy truskawki królują na naszych stołach. Przygotowujemy z nich tarty, koktajle i sałatki. Ponieważ sezon na nie jest dość krótki, już teraz warto pomyśleć o konfiturach. Polecamy intrygujący duet smaków - konfitura truskawkowa z bazylią. Zobacz, jak ją zrobić krok po kroku.

Składniki

  • 2 kg truskawek

  • 600 g cukru (najlepiej brązowego)

  • 1 pęczek bazylii

  • 1 cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte truskawki odcedzamy i usuwamy szypułki. Wkładamy do dużego garnka o grubym dnie (do przygotowywania przetworów). Dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę, cukier i umytą bazylię zawiniętą w pęczek, która doda ciekawego aromatu.
  • Truskawki gotujemy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż uzyskają odpowiednią dla konfitury konsystencję.
  • Wcześniej umyte słoiczki wyparzamy i osuszamy. Nakładamy do nich dżem i zakręcamy. Następnie wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy. Smacznego!
Ocena: 0