Konfitura czereśniowa z nutą waniliową: jak zrobić? [przepis]

Konfitura czereśniowa z nutą waniliową: jak zrobić? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Konfitura czereśniowa cieszy smakiem lata w chłodniejsze dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Rozpływająca się w ustach i zniewalająca owocowym smakiem konfitura z czereśni  to czyste lato zamknięte w słoiku. Aby zyskała charakteru, warto wzbogacić ją o waniliową nutę. Sprawdź, jak przygotować konfiturę z czereśni krok po kroku.

Polecamy przepisy na: Kompot z czereśni   Dżem z czereśni    Nalewka z czereśni

Składniki

  • 1 kg dojrzałych, ciemnoczerwonych czereśni

  • 1 kg cukru

  • 0,5 l wody

  • laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na konfiturę wybrać świeże, zdrowe czereśnie pozbawione uszkodzeń. Umyć, usunąć ogonki i pestki.

  • Zagotować wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyć owoce i podgrzać do wrzenia. Gotować 5 minut i odstawić na 12 godzin.

  • Ponownie gotować aż do uzyskania szklistości owoców. Można później podgotować konfiturę po raz trzeci.

  • Pod koniec gotowania dodać laseczkę wanilii - dla ciekawszego aromatu.

  • Gorącą konfiturę włożyć do wygotowanych słoików i szczelnie zakręcić. Odstawić do góry dnem.

Ocena: 0