Kompot z czereśni - przepis na 2 słoiki 0,5 l

Kompot z czereśni - przepis na 2 słoiki 0,5 l

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot z czereśni to nasz napój sentymentalny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Przetwory z czereśni  pozwalają uchwycić na dłużej ulotny, owocowy smak lata. Domowy kompot z czereśni jest bardzo łatwy w przygotowaniu, czego dowodzi prosty, poniższy przepis na 2 półlitrowe słoiki.

Składniki

  • 1 kg czereśni

  • 1 cytryna

  • 10 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy ogonki. Należy się upewnić, czy owoce nie są robaczywe. Kompot z czereśni przygotowuje się z niedrylowanych czereśni, co oznacza, że zajmie nam znacznie mniej czasu niż wiśniowy. Warto jednak każdy owoc nakłuć wykałaczką, by lepiej oddał sok.

  • W garnku zagotuj 600 ml wody. Cytrynę przekrój na pół. Z połowy wyciśnij sok, drugą pokrój na duże plasterki. Cukier i sok z cytryny dodaj do wody. Po zagotowaniu włóż czereśnie do wrzątku i duś pod przykryciem nie dłużej niż 10 minut.

  • Następnie gorący kompot przelej wraz z owocami do słoików. Do każdego naczynia włóż plasterek cytryny. Zakręć słoiki i pasteryzuj przez 25 minut. Tak przygotowane przetwory można trzymać w chłodnym, zacienionym miejscu przez kilka miesięcy.

Ocena: 5