Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej są bardzo smaczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Klopsiki pasteryzowane w zalewie ziołowej są smaczne i aromatyczne. Danie sprawdza się znakomicie w podróży lub wtedy, gdy nie masz czasu gotować obiadu. Wystarczy je podgrzać.

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa

  • 2 jajka

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • sól i piperz

  • tarta bułka

  • mąka

  • olej do smażenia

  •  

  • Zalewa:

  • 1,5 l wody

  • 2 liście laurowe

  • 6 ziarenek ziela angielskiego

  • 2 łyżki suszu warzywnego

  • 2 łyżeczki maggi

  •  

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wymieszać z bułka, jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem.

  • Dokładnie wymieszać i z masy uformować kulki, otoczyć je w mące i usmażyć.

  • Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem zalać ułożone w czystych słoikach klopsy.

  • Szczelnie zakręcić i pasteryzować 25 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0