Kapusta kwaszona z żurawinami: przepis na witaminy na zimę

Kapusta kwaszona z żurawinami: przepis na witaminy na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kapusta kwaszona zyskuje na dodatkach - można do kiszenia dodać nie tylko marchew, ale też zdrowe żurawiny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kapustę kwaszoną możemy kupić przez cały rok. Nie wiemy jednak, w jakich warunkach była ona przyrządzana i czy nie zawiera środków konserwujących, obniżających wartości odżywcze. Dlatego najlepiej samemu zrobić kapustę kwaszoną, z dodatkiem żurawin będzie jeszcze lepsza, a ileż będzie miała witaminy C!

Polecamy także: Kiszenie kapusty: co jest potrzebne? Składniki i akcesoria [WIDEO]

Składniki

  • 5 kg kapusty białej lub włoskiej

  • 1 kg żurawin

  • 12 dkg soli

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żurawiny przebieramy, myjemy i odsączamy. Z główek kapusty zrywamy zewnętrzne liście, po czym myjemy je, odsączamy i szatkujemy. Kapustę mieszamy z solą, żurawinami i przyprawami (ziele angielskie, pieprz i liść laurowy trzeba wcześniej zmiażdżyć dla wydobycia smaku i aromatu).

  • Tak przygotowaną kapustę trzeba ułożyć w kamionce lub szklanym naczyniu, wcześniej wyprażonym w piekarniku. Każdą warstwę układanej kapusty trzeba starannie ubić czystą dłonią (lub wyparzonym drewnianym tłuczkiem), aż do wydzielenia się soku. Każda warstwa powinna wydzielić sok.

  • Powierzchnia kapusty powinna być pokryta warstwą soku nie mniejszą nić 5 cm. Na wierzch kiszonki kładziemy wygotowany talerzyk, który następnie trzeba obciążyć wygotowanym słoikiem wypełnionym wodą.

  • Całość tej „konstrukcji” przykrywamy dla ochrony np. przed owadami kawałkiem gazy. Kwaszonkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 5 dni, do czasu aż pojawi się piana sygnalizująca rozpoczęcie procesu fermentacji. Trzeba wówczas kapustę przebić w kilku miejscach aż do dna naczynia, czyli doprowadzamy powietrze.

  • Kwaszonka będzie gotowa po kolejnych 3-4 dniach. Wtedy najlepiej ją przełożyć do wygotowanych słoików i przenieść w chłodne miejsce. Kapustę z żurawinami można też od razu kwasić w słoikach typu wek.

  • Taka kapusta kwaszona jest doskonałą bazą surówki, do której wystarczy już tylko doda trochę oleju lub oliwy oraz cukier, może też być poszatkowana cebula, jabłko, marchew i nać pietruszki.

Ocena: 0