Grzyby marynowane z chilli: ostrzejsza odmiana marynaty

Grzyby marynowane z chilli: ostrzejsza odmiana marynaty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynata z grzybów może zyskać na pikanterii dzięki dodatkowi chilli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowane grzyby to spoósb na zatrzymanie ich smaku na dłużej. Jeśli znudziły ci się grzyby przygotowane jak zawsze - możesz wypróbowac nasz przepis na ich nieco ostrzejszą wersję - z chilli.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg leśnych grzybów,

  • łyżka soli,

  • cebula

  • Zalewa:

  • szklanka octu 10%,

  • 3 łyżeczki cukru,

  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,

  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,

  • 3 liście laurowe,

  • cebula,

  • 3–4 papryczki chilli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Grzyby i papryczki chili dokładnie oczyścić.
  • Grzyby wrzucić z cebulą do litra osolonej wody. Gotować do miękkości 20–30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić.
  • Zalewa: cebulę pokroić w piórka. Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 minut.
  • Grzyby przełożyć do słoików, do każdego włożyć jedną papryczkę.
  • Wlać zalewę razem z przyprawami tak, by płyn zakrył grzyby.
  • Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem sprawdzając, czy nie ciekną.
Ocena: 0