Grzyby marynowane z chilli: ostrzejsza odmiana marynaty

2021-03-29
Matka i syn gotują
grzyby-marynowane-z-chilli-ostrzejsza-odmiana-marynaty.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Marynata z grzybów może zyskać na pikanterii dzięki dodatkowi chilli
łatwy
40 min
4

Marynowane grzyby to spoósb na zatrzymanie ich smaku na dłużej. Jeśli znudziły ci się grzyby przygotowane jak zawsze - możesz wypróbowac nasz przepis na ich nieco ostrzejszą wersję - z chilli.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg leśnych grzybów,
  • łyżka soli,
  • cebula
  • Zalewa:
  • szklanka octu 10%,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli,
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • cebula,
  • 3–4 papryczki chilli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki. Grzyby i papryczki chili dokładnie oczyścić. Grzyby wrzucić z cebulą do litra osolonej wody. Gotować do miękkości 20–30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić. Zalewa: cebulę pokroić w piórka. Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 minut. Grzyby przełożyć do słoików, do każdego włożyć jedną papryczkę. Wlać zalewę razem z przyprawami tak, by płyn zakrył grzyby. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem sprawdzając, czy nie ciekną.
Matka i syn gotują