Grzyby marynowane w oliwie z oliwek: wykwintne i delikatne

Grzyby marynowane w oliwie z oliwek: wykwintne i delikatne

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gdy grzybów jest dużo - możemy się pokusić o nietypowe sposoby ich konserwowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 70 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby marynowane to przysmak - a jesłi do tego po zaprawieniu octem lądują w pysznej oliwie - ich smak staje się wyśmienity. Jak zrobić takie grzyby? Poznaj prosty przepis!

Składniki

  • 1 kg małych mieszanych grzybów,

  • 1 l oliwy z oliwek,

  • 2 szklanki białego octu winnego,

  • szklanka wody,

  • 6 gałązek tymianku,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 2 kawałki skórki cytrynowej,

  • sól,

  • liście laurowe,

  • ziarna pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby wyczyścić i opłukać.
  • Ocet z wodą, czosnkiem, łyżeczką ziaren pieprzu, solą i gałązkami tymianku gotować 30 minut.
  • Włożyć grzyby, gotować 10 minut.
  • Następnie grzyby wyjąć, osączyć i przełożyć do słoika wraz ze skórką z cytryny, tymiankiem i liśćmi laurowymi.
  • Podgrzać oliwę i gorącą zalać grzyby.Słoik zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Ocena: 4,3