Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem - sprawdzony przepis!

Dżem z rabarbaru i truskawek z miodem - sprawdzony przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rabarbar tworzy bardzo udany duet z truskawkami

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 300 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dżem z rabarbaru i truskawek – czemu by nie połączyć tych dwu wspaniałych letnich smaków i zamknąć ich w słoiku, by cieszyły mroźną zimą? Oto sprawdzony i łatwy przepis na pyszny dżem rabarbarowo-truskawkowy!

Składniki

  • 50 dag obranego rabarbaru

  • 50 dag oczyszczonych truskawek

  • 50 dag cukru

  • 3 łyżeczki miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym naczyniu, zasypać cukrem (po połowie). Odstawić na 2 godziny, żeby puściły sok.
  • Wszystko wymieszać, zagotować, mieszając, odstawić na kilka minut. Słoiki umyć, wyparzyć.
  • Truskawki i rabarbar znowu zagotować, smażyć na małym ogniu przez pół godziny, często mieszając i usuwając szumy.
  • Gdy dżem będzie już gęsty, dodać miód, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
  • Gorący dżem truskawkowo-rabarbarowy przełożyć do słoików, mocno zakręcić, przewrócić do góry dnem i zawinąć w gruby koc, żeby słoiki powoli stygły.