Dżem z pomidorków koktajlowych domowej roboty

Dżem z pomidorków koktajlowych domowej roboty

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pomidorki koktajlowe świetnie nadają się na dżem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pomidorowy dżem domowej roboty jest doskonałym dodatkiem do świeżej bagietki i kromki razowego chleba. Razem tworzą idealną, szybką w przygotowaniu, letnią przekąskę. Bardzo atrakcyjną i smaczną!

Składniki

  • 25 dag pomidorów koktajlowych (standardowe opakowanie)

  • oliwa z oliwek

  • świeży rozmaryn

  • miód

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidorki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Usunąć gniazda po szypułkach i pokroić pomidorki na połówki lub ćwiartki (w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję dżemu).
  • Oliwę z oliwek mocno rozgrzać na patelni. Na wrzący olej wrzucić pokrojone pomidorki i zrumienić.
  • Gdy pomidorki mocno się przyrumienią, polać je miodem (do smaku) i dalej smażyć na mocnym ogniu (woda powinna w całości odparować). Podczas smażenia cały czas intensywnie mieszać, by pomidorki nie przywierały do patelni.
  • Doprawić dżem solą i pieprzem do smaku.
  • Igiełki rozmarynu oddzielić od gałązek i pokroić. Dodać w końcowej fazie smażenia, by aromat ziela był jak najbardziej intensywny.
  • Dżem podawać na ciepło ze świeżą bagietką, razowym chlebem lub grzankami.
Ocena: 0