Dżem z ogórków i melonów z miętą i wanilią

Dżem z ogórków i melonów z miętą i wanilią

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem z ogórków i melonów z dodatkiem mięty i wanilii to niesamowita kombinacja smaków!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dżem z ogórka? Z melonem, miętą i wanilią? Brzmi niesamowicie, jednak czasem warto poeksperymentować. Połączenie ogórka, melona i wanilii zachwyca kolorem, a dżem jest bardzo orzeźwiający. 

Składniki

  • 8 ogórków

  • 2 żółte melony

  • cytryna

  • 750 g cukru

  • laska wanilii

  • garść listków mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę, włożyć do garnka.

  • Melony obrać, miąższ także pokroić w kostkę, połączyć z ogórkiem. Zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.

  • Przekroić wzdłuż laskę wanilii i wyjąć nasiona.

  • Dodać je do ogórków z melonami. Garnek postawić na małym ogniu i gotować 40 minut, często mieszając. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i posiekane listki mięty. Wymieszać i odstawić na 6 godzin.

  • Po tym czasie gotować, mieszając, 40 minut.

  • Przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić. Pasteryzować 15 minut.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"