Dżem z cebuli - oryginalny przepis na przetwory z cebuli

Dżem z cebuli - oryginalny przepis na przetwory z cebuli

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

cebulowy dżem to doskonały dodatek do serów i mięs

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Dżem z cebuli to świetny dodatek do pieczywa, mięs, potraw z grilla czy serów. Prosty w wykonaniu, niedrogi, zachwyci miłośników nietypowych smaków. Pozwoli też zagospodarować nadmiar plonów, gdy cebula wyjątkowo obrodzi w ogródku. Do jego przygotowania możemy użyć cebuli  każdego rodzaju - dżem z cebuli czosnkowej na pewno będzie się różnił smakiem i kolorem od tego z cebuli czerwonej.

Składniki

  • 50 dag cebuli,

  • 40 g cukru,

  • 100 ml czerwonego wina,

  • 3 łyżki miodu,

  • kilka łyżek octu balsamicznego,

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  • Wsypać cukier do rondla i podgrzewać aż się stopi.
  • Na karmel wrzucić cebulę, posolić. Smażyć mieszając, żeby puściła sok.
  • Wlać wino, dusić na malutkim ogniu, aż cebula trochę zmięknie.
  • Dodać ocet balsamiczny, miód, pieprz.
  • Smażyć dalej bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż całość odpowiednio zmięknie, odparuje i zacznie się karmelizować.
  • Nie podgrzewać zbyt mocno, żeby cebula się nie przypaliła.
  • Dżem podajemy zarówno na gorąco, jak i na zimno.
  • Można też przełożyć do czystych słoiczków i zapasteryzować.
Ocena: 4,8