Dżem z arbuza i malin - dla wszystkich smakoszy!

Dżem z arbuza i malin - dla wszystkich smakoszy!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Arbuz smakuje dobrze nie tylko na surowo

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dżem z arbuza i malin to prawdziwy rarytas. Sami zobaczcie, że orzeźwiający arbuz smakuje nie tylko na surowo. Z powodzeniem sprawdzi się również w przetworach na zimę.

Składniki

  • 1 kg miąższu arbuza

  • 20 dag malin

  • cytryna

  • 50 dag cukru żelującego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Arbuza pokroić w plastry, odciąć skórę, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę.

  • Miąższ włożyć do garnka, dodać umyte maliny i cukier żelujący.

  • Umytą i wyszorowaną cytrynę przekroić, z jednej połówki wycisnąć sok, drugą pokroić w cienkie plasterki, a każdy z nich  na cztery części. Sok i kawałki cytryny dodać do owoców.

  • Całość gotować kilka minut, stale mieszając.

  • Dżem przełożyć do słoików. Dobrze zakręcić i postawić do góry dnem do ostygnięcia.

Ocena: 0