Dżem truskawkowy niskosłodzony - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Dżem truskawkowy niskosłodzony - jak zrobić? [sprawdzony przepis]

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Dżem truskawkowy z niską zawartością cukru cieszy smakiem i... mniejszą kalorycznością!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 360 MINUT

Porcja dla: 20 OSÓB

Truskawki to bardzo zdrowe i niskokaloryczne owoce. Jeśli chcemy przygotować z nich przetwory na zimę, warto dodawać jak najmniej cukru, tak by nadal nie tuczyły. Jak zrobić niskosłodzony dżem truskawkowy? Podajemy prosty, sprawdzony przepis.

Składniki

  • 4 kg truskawek

  • 1 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki umyć i odszypułkować. Włożyć do garnka o dużym dnie i przesypać warstwami cukru w proporcji 1 kg cukru na 4 kg owoców. Przykryć i odstawić na 24 godziny.
  • Doprowadzić do wrzenia na bardzo małym gazie, następnie gotować przez 1 godzinę. Zostawić na 24 godziny, po tym czasie znowu gotować 2 godziny. Na następny dzień - 3 godziny, pamiętając, aby płomień gazu był bardzo mały. Dżem mieszać dopiero pod koniec gotowania.
  • Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić, odwrócić do góry dnem i odstawić do wystygnięcia.
Ocena: 0