Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić? [łatwy przepis]

Dżem truskawkowo-rabarbarowy - jak zrobić? [łatwy przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kwaśny rabarbar wydobywa słodycz truskawek - to duet idealny.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 240 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Dżem truskawkowo-rabarbarowy to świetny sposób na zaklęcie w słoiku wiosenno-letnich przysmaków: truskawek  i rabarbaru. Sprawdź, jak przygotować go krok po kroku. Poniżej sprawdzony przepis!

Składniki

  • 80 dag truskawek

  • 20 dag rabarbaru

  • 50 dag cukru

  • sok i miąższ z 1 cytryny

  • skórka cytrynowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.

  • Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na na plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

  • Truskawki i rabarbar zasypać cukrem w misce i odstawić na mniej więcej 2 godziny.

  • Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny i wyszorowaną, sparzoną skórkę, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększyć ogień, przesmażać truskawki z rabarbarem, aż dżem zacznie gęstnieć i ciemnieć (ok. 1,5 godziny).

  • Wyjąć skórkę, przełożyć dżem truskawkowo-rabarbarowy do sparzonych słoików, mocno dokręcić. Odwrócić do góry dnem, zawinąć w gruby koc do wystygnięcia. Można też pasteryzować.

Ocena: 3,3