Dżem czereśniowy - jak zrobić dżem z czereśni? [łatwy przepis]

Dżem czereśniowy - jak zrobić dżem z czereśni? [łatwy przepis]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dżem czereśniowy to smak lata zamknięty w słoiku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 15 OSÓB

Czereśnie pojawiają się i znikają w mgnieniu oka, dlatego czas pomyśleć o dżemie z czereśni! Nie odmawiaj sobie słodkich przyjemności zimą i zadbaj o owocowe przetwory, kiedy jest na to pora. Sprawdź, jak łatwo można zrobić dżem czereśniowy.

Składniki

  • 2 kg ciemnych czereśni

  • sok z 1 cytryny

  • 2 kg cukru żelującego 1:1

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czereśnie myjemy i drylujemy, a następnie dodajemy cukier i sok z cytryny.

  • Czereśnie gotujemy i doprowadzamy do wrzenia (gotujemy jeszcze 3-4 minuty w zależności od tego, jak gęsty dżem lubimy).

  • Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładką masę, a potem wlewamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie słoiki można odwrócić. 

  • Jeśli lubisz dżem z kawałkami owoców, przed zmiksowaniem masy możesz odłożyć garstkę czereśni i dorzucić je do słoika przed zakręceniem.

Ocena: 3,3