Dynia marynowana z przyprawami: idealna do mięsa i sera

Dynia marynowana z przyprawami: idealna do mięsa i sera

Autor Zdjęcia: AdobeStock

Dynia marynowana to pyszna i świeża przekąska. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dynia - jesienią koniecznie włącz ją do menu. Warto jeść ją od razu i przechować w przetworach. Marynowana dynia to przysmak dobrze znany w polskich domach, ale inne niż zazwyczaj przyprawy mogą ją zmienić w coś niepowtarzalnego! Pikle z dyni pasują znakomicie do pieczonych mięs i sera.

Składniki

  • 3 kg dyni

  • Zalewa:

  • 2 l wody,

  • 3 szklanki octu 6%,

  • 90 g soli,

  • 18 g ziela angielskiego,

  • 18 g goździków,

  • 12 listków laurowych,

  • kilka listków innych przypraw (kolendry, estragonu, rozmarynu, tymianku)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umytą dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę.

  • Zanurzyć ją na sitku we wrzącej wodzie na 4-5 minut (lub po prostu obgotować i odcedzić), osączyć i wsypać do słoików.

  • Zalać przegotowaną i wrzącą zaprawą.

  • Słoiki dobrze zamknąć i pasteryzować 15-20 minut w temperaturze 85ºC.

Ocena: 0