Domowy syrop z daktyli - jak zrobić "miód" daktylowy? Najprostszy przepis [WIDEO]

Domowy syrop z daktyli - jak zrobić

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Syrop daktylowy nazywany też "miodem" daktylowym to pyszny i zdrowy zamiennik cukru, nadający potrawom nieco orientalnego charakteru.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Syrop z daktyli to zdrowy i niedrogi zamiennik cukru. Można nim słodzić napoje, dodawać do deserów i śniadań - znakomicie smakuje słodzona syropem daktylowym owsianka lub jaglanka. A polane nim naleśniki lub placki nabierają orientalnego charakteru. Syrop daktylowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także - coraz częściej - w marketach. Jednak najlepszy i najzdrowszy jest "miód" daktylowy przygotowany samodzielnie. Jego receptura jest niezwykle prosta.

Składniki

  • daktyle - najlepiej niesiarkowane

  • przegotowana woda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Daktyle umieść w wysokim naczyniu i zalej przegotowaną, letnią wodą

  • Pozostaw je na noc, aby zmiękły

  • Jeśli nie chcesz czekać całej nocy, możesz zaleć je ciepłą, ale nie wrząca wodą, zmiękną szybciej

  • Kiedy daktyle będą miękkie zblenduj je na gładki syrop

  • Jeśli uznasz, że syrop jest za gęsty dolej wody i zblenduj ponownie

  • Gotowy syrop przechowuj w szklanym, zakręcanym naczyniu w lodówce

Ocena: 5