Cukinia kiszona w rulonach - zdrowa i dekoracyjna

Cukinia kiszona w rulonach - zdrowa i dekoracyjna

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cukinia kiszona w rulonach - przetwory z cukinii o atrakcyjnej formie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 24 OSÓB

Tym razem proponujemy cukinię kiszoną w rulonach - zdrowe i dekoracyjne danie. Cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze możemy ją smażyć, gotować, a także przygotowywać z niej przetwory.

Składniki

  • 12 młodych długich cukinii

  • 6 gałązek natki pietruszki

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 łyżki soli

  • łyżka ziaren czarnego pieprzu

  • po 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy i ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinie umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, pokroić wzdłuż na cienkie paski.

  • Natkę pietruszki umyć i otrząsnąć z wody, czosnek obrać.

  • Zagotować 1 i 1/2 l wody z solą, liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim i gorczycą.

  • Ostudzić. Rozłożyć na deseczce pasek cukinii. Położyć na nim ząbek czosnku i zwiniętą gałązkę natki pietruszki. Zrolować. Owinąć wokół kolejnymi paskami cukinii, aż do uzyskania szerokości odpowiadającej szerokości słoika.

  • W ten sam sposób przygotować pozostałe paski cukinii. Włożyć do słoika rulony cukinii, układając je na sobie.

  • Zalać ostudzoną zalewą z przyprawami. Zamknąć słoiki i zostawić na 2–3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieść w chłodne miejsce.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"