Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

2021-03-29
Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
Autor: Shutterstock Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
łatwy
60 min
4

Zielone pomidory marynowane w słodko-kwaśnej zalewie to świetny pomysł na urozmaicenie zapasów na zimę. Ładnie wyglądają i świetnie smakują. Podajemy sprawdzony przepis na marynowane zielone pomidory.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 3 cebule
  • 4 łyżki soli
  • 1 litr wody
  • 2 szklanki octu 6%
  • 1 szklanka cukru
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • goździki
  • mielony imbir
  • mielony cynamon
  • mielona kolendra
  • suszony estragon
  • 1 łyżka gorczycy
  • 2 strąki czerwonej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry lub, jeśli są małe, na połówki.
  • Cebulę obrać, pokroić w plastry i dodać do pomidorów.
  • Warzywa posypać solą, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce, następnie odsączyć na sicie.
  • Wodę zagotować z octem, cukrem i przyprawami (bez gorczycy). Gotować 15 min na małym ogniu, po czym przecedzić.
  • Do syropu włożyć pomidory z cebulą i gotować 10 min na małym gazie. Gorące przełożyć do słoików, dodać kawałki papryki i gorczycę, zamknąć i ostudzić okryte kocem.