Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę

Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zielona sałatka to jeden z najlepszych przepisów na pikle z ogórków na zimę. Tani i smaczny. Do przygotowania tej zimowej sałatki potrzebne są łatwo dostępne produkty, a przyrządzenie jest bardzo łatwe. Najważniejsze to zachować proporcje, wtedy nic tylko palce oblizywać. Sałatka zachowuje zielony kolor ogórków, który będzie cieszył wasze owczy zimą.Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę

Składniki

  • 5 kg ogórków gruntowych, większych niż kiszeniaki

  • 1 kg cebuli żółtej lub białej

  • 300 g zielonego kopru

  • 100 ml octu 9%

  • 5 łyżek cukru

  • 2 łyżki soli

  • 2 łyżki gorczycy

  • 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach

  • oraz 6 słoików po 1 l pojemności

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki dobrze umyć, jeśli nie są wystarczająco jędrne, zamoczyć na 1 godzinę w zimnej wodzie.

  • Ogórki pokroić na plasterki grubości 0,5 cm.

  • Cebulę oczyścić z łuski i pokroić na plasterki lub półplasterki.

  • Koper pokroić drobno.

  • Do słoików wsypać gorczycę i ziarnisty pieprz. 

  • Ogórki i cebulę przełożyć do dużej miski lub garnka, posypać solą i pozostawić na 30 minut, żeby puściły sok.

  • W dużym garnku wymieszać ocet, cukier i pieprz.

  • Dodać warzywa razem z sokiem, który puściły, wymieszać.

  • Garnek podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu pomieszać.

  • Gdy ogórki nieco zmienią kolor, dodać koperek, zamieszać i zdjąć z ognia i gorącą sałatkę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, napełniając w taki sposób, aby marynata pokrywała ogórki.

  • Dobrze zakręcić, postawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,9