Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę

2022-07-26
Zielona sałatka z ogórków i cebuli na zimę
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zielona sałatka to jeden z najlepszych przepisów na pikle z ogórków na zimę. Tani i smaczny. Do przygotowania tej zimowej sałatki potrzebne są łatwo dostępne produkty, a przyrządzenie jest bardzo łatwe. Najważniejsze to zachować proporcje, wtedy nic tylko palce oblizywać. Sałatka zachowuje zielony kolor ogórków, który będzie cieszył wasze oczy zimą. 

SKŁADNIKI

  • 5 kg ogórków gruntowych, większych niż kiszeniaki
  • 1 kg cebuli żółtej lub białej
  • 300 g zielonego kopru
  • 100 ml octu 9%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
  • oraz 6 słoików po 1 l pojemności

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki dobrze umyć, jeśli nie są wystarczająco jędrne, zamoczyć na 1 godzinę w zimnej wodzie.
  • Ogórki pokroić na plasterki grubości 0,5 cm.
  • Cebulę oczyścić z łuski i pokroić na plasterki lub półplasterki.
  • Koper pokroić drobno.
  • Do słoików wsypać gorczycę i ziarnisty pieprz. 
  • Ogórki i cebulę przełożyć do dużej miski lub garnka, posypać solą i pozostawić na 30 minut, żeby puściły sok.
  • W dużym garnku wymieszać ocet, cukier i pieprz.
  • Dodać warzywa razem z sokiem, który puściły, wymieszać.
  • Garnek podgrzewać na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu pomieszać.
  • Gdy ogórki nieco zmienią kolor, dodać koperek, zamieszać i zdjąć z ognia i gorącą sałatkę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, napełniając w taki sposób, aby marynata pokrywała ogórki.
  • Dobrze zakręcić, postawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?