Zakwas buraczany na barszcz: przepis

Zakwas buraczany na barszcz: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zakwas buraczany na barszcz jest idealny do szybkiego przygotowania domowego barszczu czerwonego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy zakwas na barszcz - radzimy jak go zrobić. Kiszenie barszczu nie jest specjalnie trudne. Szczelnie zamknięte butelki z zakwasem mogą stać w lodówce przez kilka miesięcy, więc dobrym pomysłem będzie przygotowanie większej ilości zakwasu.

Składniki

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • letnia przegotowana woda,
  • sól (łyżeczka na litr wody)
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy wedle uznania (pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, kminek, korzeń chrzanu)
  • Do przygotowania zakwasu potrzebny będzie także gliniany lub kamionkowy garnek oraz gaza lub lniana ściereczka.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do glinianego garnka i zalewamy letnią wodą, tak bybyły całkowicie zakryte.

  • Dodajemy roztarte cztery ząbki czosnku i dosypujemy płaską łyżeczkę soli na litr wody.

  • Całość możemy doprawić pieprzem, listkami laurowymi, zielem angielskim, kminkiem lub korzeniem chrzanu.

  • Garnek przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i stawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu.

  • Po 5-7 dniach odkrywamy, zbieramy z powierzchni pianę i przecedzamy płyn przez gazę do butelek.

  • Szczelnie zamknięte butelki z zakwasem mogą stać w lodówce przez kilka miesięcy, więc dobrym pomysłem będzie przygotowanie jednorazowo większej ilości zakwasu.

tip dnia

Przygotowania zakwasu na barszcz  jest bardzo łatwe, lecz wymaga cierpliwości, dlatego za zakwas musimy wziąć się najpóźniej 5 dni przed planowanym gotowaniem barszczyku. Można jednak zrobić większą jego ilość i trzymać w zakorkowanych butelkach w lodówce.