Suszone pomidory - jak je zrobić?

2021-03-29
Suszone pomidory
Autor: Shutterstock Zarówno suszone pomidory, jak i aromatyczną zalewę z oleju można łatwo przygotować w domu
łatwy
15 min
4

Podajemy prosty przepis na suszone pomidory. Pyszne i zdrowe! Jeśli chcesz, aby zimą zawartość twojej spiżarni cieszyła oko i urozmaicała dania - zabierz się już teraz do ich przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dużych pomidorów
  • łyżka soli
  • oliwa (ok. ½ litra)
  • ocet
  • czosnek (po dwa ząbki na słoik)
  • oregano
  • bazylia do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki.
  • Wydrąż je, osusz papierem i ułóż (skórką do dołu) na blasze wyłożonej pergaminem. Posyp pomidory solą.
  • Susz przez minimum 3 godz. w piekarniku nastawionym na maksymalnie 90°C.
  • Po 1,5 godz. sprawdzaj co 30 min, czy pomidory się nie przypalają.
  • Wyjmij blachę, gdy pomidory się przyrumienią, zaczną czernieć na brzegach, a ich miąższ będzie suchy i miękki. Wymieszaj pomidory z ziołami. Skrop octem.
  • Przełóż do słoików (do 3/4 wysokości), dodając po 2 ząbki czosnku.
  • Zalej gorącą oliwą. Od razu zamknij słoiki i odwróć do góry dnem, by się „zawekowały”.