Bakłażany w zalewie miodowej: przepis na bakłażany w oliwie

Bakłażany w zalewie miodowej: przepis na bakłażany w oliwie

Przetwory na zimę

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bakłażany w oliwie są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak niepowtarzalny. Podajemy dobry przepis na bakłażany w zalewie miodowej.

Składniki

  • 1 kg bakłażanów
  • 4 łyżeczki nasion kopru
  • 4 łyżeczki gorczycy
  • 4 łyżeczki kminku
  • 4 łyżki octu winnego
  • 350 ml oliwy
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 4 papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • kawałek imbiru
  • 15 dag płynnego miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bakłażany umyć i pokroić w małą kostkę.

  • Czosnek oraz imbir obrać i drobno posiekać.

  • Papryczkę chili umyć i pokroić.

  • Na patelni rozgrzać 200 ml oliwy, podsmażać bakłażany przez 10 minut. Przełożyć do miski, skropić octem i wymieszać.

  • Na tę samą patelnię wrzucić czosnek, imbir, chili, liście laurowe, goździki, gorczycę, kminek oraz koper. Wymieszać i podsmażać przez kilka minut. Pod koniec doprawić solą. Dodać do bakłażanów.

  • Pozostałą oliwę delikatnie podgrzać i ciepłą wymieszać z miodem.

  • Bakłażany przełożyć do słoika. Podlać letnią oliwą z miodem. Słoiki zakręcić.