Bakłażany w zalewie miodowej: przepis na bakłażany w oliwie

2021-03-29
Przetwory, weki, papryka, ogórki
Autor: Archiwum Przetwory na zimę
łatwy
30 min
4

Bakłażany w oliwie są doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak niepowtarzalny. Podajemy dobry przepis na bakłażany w zalewie miodowej.

SKŁADNIKI

    1 kg bakłażanów 4 łyżeczki nasion kopru 4 łyżeczki gorczycy 4 łyżeczki kminku 4 łyżki octu winnego 350 ml oliwy 4 goździki 2 liście laurowe 4 papryczki chili 4 ząbki czosnku 4 łyżki soli kawałek imbiru 15 dag płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany umyć i pokroić w małą kostkę.
  • Czosnek oraz imbir obrać i drobno posiekać.
  • Papryczkę chili umyć i pokroić.
  • Na patelni rozgrzać 200 ml oliwy, podsmażać bakłażany przez 10 minut. Przełożyć do miski, skropić octem i wymieszać.
  • Na tę samą patelnię wrzucić czosnek, imbir, chili, liście laurowe, goździki, gorczycę, kminek oraz koper. Wymieszać i podsmażać przez kilka minut. Pod koniec doprawić solą. Dodać do bakłażanów.
  • Pozostałą oliwę delikatnie podgrzać i ciepłą wymieszać z miodem.
  • Bakłażany przełożyć do słoika. Podlać letnią oliwą z miodem. Słoiki zakręcić.