Smakowita sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem

Smakowita sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Z czerwonej kapusty można przygotować nie tylko modro kapustę na ciepło, ale także pyszne sałatki do słoików na zimę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowitą sałatkę z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem możesz przygotować późnym latem lub jesienią i  zamknąć w słoiku. Zimą będzie jak znalazł! Odkręcasz słój i już masz pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Składniki

  • ok. 1,2 kg czerwonej kapusty

  • 1/4 kg cebuli białej lub czerwonej

  • 2 duże kolby kukurydzy cukrowej

  • 2 duże kwaśne jabłka

  • 4 płaskie łyżeczki soli

  • 150 ml octu spirytusowego 10 %

  • ok. 250 ml wody

  • 7,5 dag cukru

  • 70 ml oleju rzepakowego

  • 2 liście laurowe

  • 1 lekko czubata łyżeczka pieprzu ziołowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę drobno poszatkować, posolić i dość mocno wygnieść rękami. Przykryć i odstawić na 2 godziny.

  • Kukurydzę obrać i włożyć do garnka z wrzącą wodą - nie solić ! Gotować 5 minut, wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem odciąć ziarna.

  • Cebulę pokroić w półplasterki a obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Do kapusty dodać cebulę i jabłka, przełożyć do dużego garnka.

  • Zgotować wodę z cukrem i liśćmi laurowymi, dodać ocet i olej. Gorącą marynatą zalać kapustę i gotować ją na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż nieco zmięknie.

  • Na koniec doprawić pieprzem, dodać kukurydzę, wymieszać.

  • Sałatkę przełożyć do wcześniej wyparzonych słoików. ugniatając na przykład drewnianą pałką.

  • Słoje zakręcić i pasteryzować 30 minut. Po wyjęciu odstawić do wystygnięcia do góry dnem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8