Słodko-kwaśny sos z cukinii na zimę

2021-03-29
Słodko-kwaśny sos z cukinii na zimę
Autor: Shutterstock Pyszny sos słodko-kwaśny, domowy, z warzyw, które rosły w pobliżu - witaminowa bomba w stylu eko
łatwy
45 min
4

Słodko-kwaśny sos z cukinii warto pod koniec lata, gdy warzywa są pełne smaku i aromatu, przygotować na zimę w słoikach. Doskonale smakuje jako dodatek do mięsa, na ciepło i  na zimno.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg młodej cukinii
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 800 g cebuli
  • 1 szklanka octu winnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka (250 ml) cukru
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • 1/2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka przyprawy sambal olek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w centymetrowe plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w kostkę.
  • Warzywa wsypać do naczynia z pokrywką, posolić i starannie wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić na ok. 8 godzin (w tym czasie co najmniej dwukrotnie zamieszać warzywa). Po upływie tego czasu warzywa odcedzić z nadmiaru wody i ponownie przełożyć do garnka.
  • W mniejszym garnku połączyć pozostałe składniki - ocet, wodę koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  • Gorącą zalewę przelać do garnka z warzywami, gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, mieszając, by warzywa się nie przypaliły.
  • Gorący sos przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić denkami do góry, do wystygnięcia.
  •  
  •