Słodko-kwaśny sos z cukinii na zimę

Słodko-kwaśny sos z cukinii na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny sos słodko-kwaśny, domowy, z warzyw, które rosły w pobliżu - witaminowa bomba w stylu eko

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Słodko-kwaśny sos z cukinii warto pod koniec lata, gdy warzywa są pełne smaku i aromatu, przygotować na zimę w słoikach. Doskonale smakuje jako dodatek do mięsa, na ciepło i  na zimno.

Składniki

  • 2,5 kg młodej cukinii

  • 1 kg czerwonej papryki

  • 800 g cebuli

  • 1 szklanka octu winnego

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 szklanka (250 ml) cukru

  • 400 g koncentratu pomidorowego

  • 4 duże ząbki czosnku

  • 1,5 łyżki soli

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżki ostrej papryki

  • 1/2 łyżki curry

  • 1 łyżeczka przyprawy sambal olek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w centymetrowe plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w kostkę.

  • Warzywa wsypać do naczynia z pokrywką, posolić i starannie wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić na ok. 8 godzin (w tym czasie co najmniej dwukrotnie zamieszać warzywa). Po upływie tego czasu warzywa odcedzić z nadmiaru wody i ponownie przełożyć do garnka.

  • W mniejszym garnku połączyć pozostałe składniki - ocet, wodę koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.

  • Gorącą zalewę przelać do garnka z warzywami, gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, mieszając, by warzywa się nie przypaliły.

  • Gorący sos przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić denkami do góry, do wystygnięcia.

  •  

  •  

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5