Pyszny kalafior marynowany - pikle w angielskim stylu

Pyszny kalafior marynowany - pikle w angielskim stylu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalafior marynowany  jest  chrupki i aromatyczny - dobrze bowiem przejmuje smaki przypraw

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kalafior marynowany zachowuje chrupkość, jest  więc idealnym dodatkiem do sałatek. Można go także serwować jako dodatek do mięs, pasztetów, jajek. Warto  go przygotować na progu jesieni, gdy  kalafiory  są niedrogie i pełne smaku.

Składniki

  • 1 kalafior

  • 1/2 szklanki octu

  • 3 szklanki wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżeczki cukru

  • 1-2 liście laurowe

  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego

  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki, i zblanszować we wrzątku przez 2 minuty.

  • Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do umytych i wyparzonych słoików.

  • Przygotować zalewę: wodę z przyprawami zagotować, dodać ocet i doprowadzić do wrzenia. Wrzącą zalewą zalać kalafiora w słoikach, zakręcić słoje.

  • Pasteryzować 20 minut.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3