Pyszny kalafior marynowany - pikle w angielskim stylu

2021-03-29
Pyszny kalafior marynowany - pikle w angielskim stylu
Autor: Shutterstock Kalafior marynowany  jest  chrupki i aromatyczny - dobrze bowiem przejmuje smaki przypraw
łatwy
35 min
4

Kalafior marynowany zachowuje chrupkość, jest  więc idealnym dodatkiem do sałatek. Można go także serwować jako dodatek do mięs, pasztetów, jajek. Warto  go przygotować na progu jesieni, gdy  kalafiory  są niedrogie i pełne smaku.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć, podzielić na małe różyczki, i zblanszować we wrzątku przez 2 minuty.
  • Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do umytych i wyparzonych słoików.
  • Przygotować zalewę: wodę z przyprawami zagotować, dodać ocet i doprowadzić do wrzenia. Wrzącą zalewą zalać kalafiora w słoikach, zakręcić słoje.
  • Pasteryzować 20 minut.