Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?

Przepis na ogórki małosolne

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórki małosolne są bardzo łatwe w przygotowaniu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórki małosolne mają szerokie grono zwolenników. Wytrawni smakosze powinni je przygotowywać w domu, tym bardziej że nie jest to trudne. Podajemy dokładny przepis na ogórki małosolne. Więcej o tajnikach kiszenia ogórków m.in. ile soli sypać do zalewy, jakiej wody używać, ile przypraw i dlaczego, przeczytasz tutaj. Jeśli chcecie zatrzymać smak ogórków małosolnych na dłużej, polecamy przepis na OGÓRKI MAŁOSOLNE PASTERYZOWANE W SŁOJACH.

Składniki

  • 1 kg młodych, niewielkich ogórków

  • 2 litry wody

  • 2 łyżki soli

  • 8 ząbków czosnku

  • 4 gałązki kopru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki dokładnie myjemy i układamy je ciasno w słoju lub glinianym naczyniu.

  • Gotujemy wodę z solą i wrzącą zalewamy ogórki.

  • Wrzucamy czosnek i koper.

  • Następnego dnia powinny już być gotowe!

tip dnia

Ile soli sypać do zalewy? To bardzo częste pytanie, ale odpowiedź jest prosta: najlepsze ogórki wychodzą, gdy sypiemy łyżkę na każdy litr wody.

Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe, inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne.