Przepis na ogórki małosolne. Zalewa: ile soli sypać?

Przepis na ogórki małosolne

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ogórki małosolne są bardzo łatwe w przygotowaniu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ogórki małosolne mają szerokie grono zwolenników. Wytrawni smakosze powinni je przygotowywać w domu, tym bardziej że nie jest to trudne. Podajemy dokładny przepis na ogórki małosolne. Dowiesz się m.in., ile soli sypać do zalewy.

Składniki

  • 1 kg młodych, niewielkich ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 gałązki kopru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki dokładnie myjemy i układamy je ciasno w słoju lub glinianym naczyniu.

  • Gotujemy wodę z solą i wrzącą zalewamy ogórki.

  • Wrzucamy czosnek i koper.

  • Następnego dnia powinny już być gotowe!

tip dnia

Ile soli sypać do zalewy? To bardzo częste pytanie, ale odpowiedź jest prosta: najlepsze ogórki wychodzą, gdy sypiemy łyżkę na każdy litr wody.