Pomarańczowa marmolada z marchewki: oszczędny przepis

2021-03-29
Pomarańczowa marmolada z marchewki: oszczędny przepis
Autor: Shutterstock Aromat pomarańczy i słodycz marchewki - najlepsza marmolada pod słońcem
łatwy
60 min
4

Pomarańczowa marmolada z marchewki to oszczędny sposób na pyszny dodatek do kanapek i deserów. Najlepiej przygotowywać ją, gdy sezon na świeże, soczyste marchewki jest w pełni. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodej marchewki
  • 1 duża pomarańcza, skórka i sok
  • 1 duża cytryna, skórka i sok
  • 500 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Marchewkę wrzucić na wrzącą wodę, ugotować i odcedzić.
  • W rondlu z grubym dnem rozpuścić cukier z sokiem i skórką pomarańczy oraz cytryny. Można dodać kilka łyżek wody.
  • Do tak przygotowanego syropu dodać marchewkę i smażyć, aż całość zgęstnieje. 
  • Przełożyć do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. 
  • Dobrze zakręcić pokrywki, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem, pozostawić do ostudzenia.
  • Słoiki z gotową marmoladą okleić nalepkami z opisem zawartości i datą przygotowania. 
  • Tak przygotowaną marmoladę można przechowywać co najmniej rok.