Pomarańczowa marmolada z marchewki: oszczędny przepis

Pomarańczowa marmolada z marchewki: oszczędny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromat pomarańczy i słodycz marchewki - najlepsza marmolada pod słońcem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomarańczowa marmolada z marchewki to oszczędny sposób na pyszny dodatek do kanapek i deserów. Najlepiej przygotowywać ją, gdy sezon na świeże, soczyste marchewki jest w pełni. 

Składniki

  • 1 kg młodej marchewki

  • 1 duża pomarańcza, skórka i sok

  • 1 duża cytryna, skórka i sok

  • 500 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. 

  • Marchewkę wrzucić na wrzącą wodę, ugotować i odcedzić.

  • W rondlu z grubym dnem rozpuścić cukier z sokiem i skórką pomarańczy oraz cytryny. Można dodać kilka łyżek wody.

  • Do tak przygotowanego syropu dodać marchewkę i smażyć, aż całość zgęstnieje. 

  • Przełożyć do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. 

  • Dobrze zakręcić pokrywki, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem, pozostawić do ostudzenia.

  • Słoiki z gotową marmoladą okleić nalepkami z opisem zawartości i datą przygotowania. 

  • Tak przygotowaną marmoladę można przechowywać co najmniej rok. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska

Ocena: 3,3