Pomarańczowa marmolada z marchewki: oszczędny przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Pomarańczowa marmolada z marchewki to oszczędny sposób na pyszny dodatek do kanapek i deserów. Najlepiej przygotowywać ją, gdy sezon na świeże, soczyste marchewki jest w pełni.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Anna Szubińska, Adrianna Ewa Stawska
SKŁADNIKI
- 1 kg młodej marchewki
- 1 duża pomarańcza, skórka i sok
- 1 duża cytryna, skórka i sok
- 500 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Marchewkę wrzucić na wrzącą wodę, ugotować i odcedzić.
- W rondlu z grubym dnem rozpuścić cukier z sokiem i skórką pomarańczy oraz cytryny. Można dodać kilka łyżek wody.
- Do tak przygotowanego syropu dodać marchewkę i smażyć, aż całość zgęstnieje.
- Przełożyć do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików.
- Dobrze zakręcić pokrywki, odwrócić do góry dnem i przykryć kocem, pozostawić do ostudzenia.
- Słoiki z gotową marmoladą okleić nalepkami z opisem zawartości i datą przygotowania.
- Tak przygotowaną marmoladę można przechowywać co najmniej rok.