Pikle z rzodkiewek - jak zrobić?

2021-03-29
Pikle z rzodkiewek - jak zrobić?
Autor: pixabay.com Rzodkiewki - przepis na pyszne pikle.
łatwy
30 min
4

Pikle z rzodkiewek nie tylko bardzo efektownie wyglądają, ale są przede wszystkim bardzo smaczne. Sprawdź, jak przygotować rzodkiewki na zimę.

Do pikli i marynat zamiast zwykłego octu można użyć octu winnego. Zależnie od stężenia octu pikle mogą być ostre lub słodko-kwaśne. Jeśli są mało kwaśne, trzeba je pasteryzować, żeby dłużej zachowały trwałość.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 6 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe ZALEWA: 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu 6-proc. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główki rzodkiewki oddzielić od liści, umyć i usunąć ogonki. Pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  • Obrać czosnek.
  • Do słoika włożyć ćwiartki rzodkiewek, czosnek, liście laurowe i przyprawy.
  • Zagotować wszystkie składniki zalewy.
  • Gorącym płynem zalać rzodkiewki w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.