Pikle z rzodkiewek

2021-03-29
Pikle z rzodkiewek
Autor: Shutterstock Pikle z rzodkiewek
łatwy
15 min
4

Pikle z rzodkiewek warto robić z okrągłych, zwartych, młodych rzodkiewek (najlepiej gruntowych). Możemy je wykorzystać jako dodatek do półmiska wędlin czy serów albo wkroić do sałatek.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki octu 6-proc.
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główki rzodkiewki oddzielić od liści, umyć i usunąć ogonki. Pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  • Obrać czosnek. Do słoika włożyć ćwiartki rzodkiewek, czosnek, liście laurowe i przyprawy.
  • Zagotować wszystkie składniki zalewy. Gorącym płynem zalać rzodkiewki w słoikach, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.