Pikle ogórkowe z musztardą: przepis

Pikle ogórkowe z musztardą: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sprawdź, jak zamienić ogórki gruntowe w pyszne pikle z musztardą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podpowiadamy, jak przygotować pyszne pikle z ogórków w zalewie z dodatkiem musztardy - znakomity dodatek do kanapek i wędlin, po który przez całą zimę można sięgać do słoika.

Składniki

  • 2-3 kg ogórków gruntowych

  • zalewa:

  • 1 litr wody,

  • szklanka octu,

  • szklanka cukru,

  • 3 niepełne łyżki soli,

  • 5 łyżek musztardy

  • przyprawy:

  • ziele angielskie,

  • gorczyca,

  • pieprz w ziarenkach,

  • liść laurowy,

  • czosnek,

  • chrzan,

  • koperek,

  • marchewka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Nieduże ogórki gruntowe dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem, pokroić na ósemki, w plasterki lub zostawić w całości.

  • Do słoików włożyć przyprawy i pokrojoną w plasterki surową marchewkę.

  • Następnie ułożyć w nich ciasno ogórki.

  • Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać.

  • Zimną zalewą musztardową zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.

  • Odstawić do góry dnem do ostudzenia.