Pasta pomidorowa: świetny sposób na przerobienie pomidorów

2022-08-21
Pasta pomidorowa: przetwory z pomidorów
Autor: Shutterstock Pasta pomidorowa nadaje się do smarowania kanapek, zaprawiania sosów, z powodzeniem zastąpi przemysłowo wytwarzany ketchup
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pastę pomidorową warto przyrządzić w szczycie sezonu na pomidory, gdy owoce są pełne smaku i aromatu. Czego będziemy potrzebować i jak zrobić w domu pastę pomidorową?

SKŁADNIKI

  • 3 kg pomidorów,
  • 25 dag cebuli,
  • po kilkanaście ziaren gorczycy, ziela angielskiego, pieprzu,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól,
  • kilkanaście goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, rozgotować w garnku pod przykryciem.
  • Przetrzeć przez gęste sito, by odrzucić pestki.
  • Umytą  cebulę posiekać, dodać do przecieru, wsypać gorczycę.
  • Dusić do czasu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3.
  • Dodać sól, cukier, paprykę oraz zmielony pieprz i ziele angielskie.
  • Pogotować wszystko kilka minut.
  • Małe gorące, suche, wypieczone w piekarniku słoiki napełnić gorącą pastą pomidorową i szczelnie zamknąć.
  • Pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?