Papryka w słoiku - jak zamarynować paprykę?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Papryka jest nie tylko smaczna, ma także wspaniały kolor, który dodaje urody i smakowitości naszym daniom. Warto więc przygotować kilka słoików marynowanej papryki. Sprawdź, jak ro zrobić.

Składniki

  • 2 kg papryki

  • 4-5 marchewek

  • główka czosnku

  • 10 łyżek oleju

  • natka selera

  • 1 litr wody

  • 3/4 szklanki octu 10 proc.

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu.

  • Następnie wlać ocet i zagotować.

  • Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie prążki.

  • Liście selera drobno pokroić.

  • Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki.

  • Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę.

  • Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą.

  • Na wierzch wlać łyżkę oleju.

  • Gotować w słoikach 10 minut

Ocena: 0