Papryka w słoiku - jak zamarynować paprykę?

2021-03-31
Dagmara Kijanowska
papryka-w-sloiku-trzy-pyszne-przepisy.jpg
Autor: Archiwum
łatwy
30 min
4

Papryka jest nie tylko smaczna, ma także wspaniały kolor, który dodaje urody i smakowitości naszym daniom. Warto więc przygotować kilka słoików marynowanej papryki. Sprawdź, jak ro zrobić.

SKŁADNIKI

  • 2 kg papryki
  • 4-5 marchewek
  • główka czosnku
  • 10 łyżek oleju
  • natka selera
  • 1 litr wody
  • 3/4 szklanki octu 10 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę, cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu.
  • Następnie wlać ocet i zagotować.
  • Paprykę pokroić w paseczki, marchewkę obrać i pokroić w cienkie prążki.
  • Liście selera drobno pokroić.
  • Czosnek pokroić na małe cząstki - jeden duży ząbek podzielić na 4 słoiczki.
  • Na dno słoika włożyć czosnek, szczyptę selera i marchewkę.
  • Włożyć paprykę i zalać przestudzoną zalewą.
  • Na wierzch wlać łyżkę oleju.
  • Gotować w słoikach 10 minut
Dagmara Kijanowska