Papryka w marynacie - pomysł na zimowe przetwory

Papryka w marynacie - pomysł na zimowe przetwory

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Aby zrobić marynowaną paprykę, trzeba pozbyć się gniazd nasiennych warzywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Na zimę można przygotować wiele warzywnych przetworów. Podajemy przepis na marynowaną paprykę, która nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda.

Składniki

  • 1,5 kg papryki

  • garść liści laurowych

  • łyżeczka ziaren gorczycy

  • kilkanaście ziaren pieprzu

  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego

  • pół szklanki oliwy

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka octu 10 proc.

  • 1 łyżka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę umyć, wyrzucić gniazda nasienne, pociąć na ósemki.

  • Zagotować zalewę (wodę, ocet i sól).

  • Paprykę ułożyć ciasno w słoikach, do każdego wrzucić przyprawy – szczyptę ziaren gorczycy, listek laurowy, 3 ziarnka pieprzu, ziele angielskie.

  • Wlać łyżkę oliwy.

  • Słoiki zamknąć, pasteryzować 15 min.

Ocena: 0