Papryka marynowana w zalewie miodowej - sprawdzony przepis

Papryka marynowana w zalewie miodowej -  sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Papryka w zalewie miodowej - niebanalny przepis na zimowe przetwory.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Większość osób robiących przetwory na zimę w kilka bądź kilkanaście słoików wkłada paprykę. Można zalać ją jak co roku tradycyjną zalewą, ale można też spróbować czegoś innego. Sprawdź, jak zrobić marynowaną paprykę w zalewie miodowej.

Składniki

  • 5 kg papryki (najlepiej twardej)

  • 15 szklanek wody

  • 500 g miodu

  • 2,5 szklanki octu

  • 4 łyżki soli

  • liście laurowe

  • liście bazylii

  • 5 łyżeczek białej gorczycy

  • ziarenka ziela angielskiego

  • ziarenka pieprzu

  • oliwa z oliwek

  • pokrojone w plasterki ząbki czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyparzyć słoiki.

  • Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z ziaren i białych części, pokroić na kawałki.

  • Włożyć paprykę do słoików – najlepiej, żeby było ciasno.

  • Do każdego słoika dodać: liść laurowy, 0,5 łyżeczki białej gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, ząbek czosnku.

  • W garnku przygotować zalewę – wlać wodę, ocet i miód, dodać sól i zagotować.

  • Wrzącą zalewę wlać do słoików – tak, żeby zostały 2cm luzu do zakrętki.

  • Do zalanych słoików wrzucić po liściu bazylii, dolać po łyżce oliwy z oliwek i mocno zakręcić, a następnie od razu postawić do góry dnem.

Ocena: 3