Papryka marynowana w zalewie miodowej - sprawdzony przepis

2021-03-29
Magdalena Lisowiec
papryka-marynowana-w-zalewie-miodowej.jpg
Autor: pixabay.com Papryka w zalewie miodowej - niebanalny przepis na zimowe przetwory.
łatwy
40 min
4

Większość osób robiących przetwory na zimę w kilka bądź kilkanaście słoików wkłada paprykę. Można zalać ją jak co roku tradycyjną zalewą, ale można też spróbować czegoś innego. Sprawdź, jak zrobić marynowaną paprykę w zalewie miodowej.

SKŁADNIKI

  • 5 kg papryki (najlepiej twardej)
  • 15 szklanek wody
  • 500 g miodu
  • 2,5 szklanki octu
  • 4 łyżki soli
  • liście laurowe
  • liście bazylii
  • 5 łyżeczek białej gorczycy
  • ziarenka ziela angielskiego
  • ziarenka pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • pokrojone w plasterki ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyparzyć słoiki.
  • Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z ziaren i białych części, pokroić na kawałki.
  • Włożyć paprykę do słoików – najlepiej, żeby było ciasno.
  • Do każdego słoika dodać: liść laurowy, 0,5 łyżeczki białej gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu, ząbek czosnku.
  • W garnku przygotować zalewę – wlać wodę, ocet i miód, dodać sól i zagotować.
  • Wrzącą zalewę wlać do słoików – tak, żeby zostały 2cm luzu do zakrętki.
  • Do zalanych słoików wrzucić po liściu bazylii, dolać po łyżce oliwy z oliwek i mocno zakręcić, a następnie od razu postawić do góry dnem.
Magdalena Lisowiec