Pachnące latem ogórki z koperkiem do słoików na zimę

Pachnące latem ogórki z koperkiem do słoików na zimę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki z koperkiem do słoików zimą przypomną smaki i aromaty lata

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Ogórki z koperkiem to sałatka bardzo łatwa do przygotowania i dosyć tania. Bardzo dobrze smakuje i świetnie pachnie świeżym koperkiem. Pasuje do kotletów, smażonej  ryby, jajek, pieczonego kurczaka - jak mizeria w środku lata. Warto ją przygotować na zimę i cieszyć się smakiem lata w środku zimy.

Składniki

  • 2 ½ kg ogórków (waga po obraniu)

  • ½ kg cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • Zalewa:

  • ½ szklanki oleju

  • ½ szklanki cukru

  • ¼ szklanki octu 10%

  • 1 ½ łyżki soli (np. himalajskiej)

  • 10 łyżek koperku (pokrojonego, może być mrożony)

  • Dodatkowo:

  • 4 gałązki kopru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki obrać ze skórki, opłukać i posiekać na plasterki (można użyć szatkownicy).

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w kosteczkę.

  • Do dużej miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać olej, cukier, ocet, sól i koperek. Wymieszać i odstawić na około półtorej godziny.

  • Słoiki umyć, wyparzyć i wytrzeć do sucha. Gałązki kopru opłukać, osuszyć i włożyć do słoików (do każdego słoika po jednej gałązce).

  • Sałatkę jeszcze raz wymieszać i nakładać łyżką do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2