Ogórki z gorczycą: przepis na ostrą przystawkę do słoika

2021-03-29
Ogórki z gorczycą: przepis na ostrą przystawkę do słoika
Autor: Shutterstock Pyszne ogórki na ostro.
trudny
120 min
4

Ogórki z gorczycą to pyszna i bardzo pikantna przystawka, która doskonale smakuje jako dopełnienie mięs podawanych na zimno lub jako dodatek do kanapek. Jak je przygotować? Podajemy dobry przepis na marynowane ogórki z gorczycą.

SKŁADNIKI

  • ogórki woda ocet 6% biała gorczyca ziele angielskie liść laurowy cukier sól kwasek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć , obrać i wydrążyć z miąższu. 
  • Przygotować zalewę: na 1 część wody 1/2 części 6% octu.
  • Włożyć ogórki do gorącej zalewy i gotować przez 30-40 minut na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aby ogórki stały się szkliste.
  • Ogórki wyjąć z zalewy i pozostawić do ostudzenia.
  • Do słoików włożyć ostudzone ogórki, białą gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Do zalewy dodać (proporcje na każda szklankę zalewy): łyżeczkę płaską cukru, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
  • Słoiki z ogórkami zalać zalewą.
  • Pasteryzować 25 minut.