Ogórki z gorczycą: przepis na ostrą przystawkę do słoika

Ogórki z gorczycą: przepis na ostrą przystawkę do słoika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ogórki na ostro.

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ogórki z gorczycą to pyszna i bardzo pikantna przystawka, która doskonale smakuje jako dopełnienie mięs podawanych na zimno lub jako dodatek do kanapek. Jak je przygotować? Podajemy dobry przepis na marynowane ogórki z gorczycą.

Składniki

  • ogórki woda ocet 6% biała gorczyca ziele angielskie liść laurowy cukier sól kwasek cytrynowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyć , obrać i wydrążyć z miąższu. 

  • Przygotować zalewę: na 1 część wody 1/2 części 6% octu.

  • Włożyć ogórki do gorącej zalewy i gotować przez 30-40 minut na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aby ogórki stały się szkliste.

  • Ogórki wyjąć z zalewy i pozostawić do ostudzenia.

  • Do słoików włożyć ostudzone ogórki, białą gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

  • Do zalewy dodać (proporcje na każda szklankę zalewy): łyżeczkę płaską cukru, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.

  • Słoiki z ogórkami zalać zalewą.

  • Pasteryzować 25 minut.