Ogórki po meksykańsku - przetwory z ogórków

Ogórki po meksykańsku - przetwory z ogórków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki po meksykańsku - przetwory z ogórków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Ogórki marynowane w ostrej, meksykańskiej zalewie octowej to świetny przepis na przetwory z ogórków, którego nie może zabraknąć u amatora domowych ogórków w occie. Taką sałatkę można zrobić w mniejszej ilości i zjeść ją od razu.

Składniki

  • 5 kg ogórków

  • 6 łyżek soli

  • 16 łyżek oliwy

  • 2 główki czosnku

  • 2 łyżeczki chilli (ostrej papryki)

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 200 g cukru

  • 3 szklanki octu

  • 2 łyżki gorczycy

  • 5 liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki keczupu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Dodajemy sól, oliwę, czosnek pokrojony w plasterki, chilli, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę. Mieszamy i zostawiamy na kilka godzin, żeby ogórki puściły sok.

  • Cukier mieszamy z octem i keczupem. Zalewamy marynatą ogórki i mieszamy. Odstawiamy na noc.

  • Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoiczków, zalewamy resztą zalewy i pasteryzujemy przez 10-15 min.

  • Gorące słoiki ustawiamy do góry nogami na ściereczce. Po wystudzeniu można przechowywać  je w piwniczce nawet przez całą zimę.