Ogórki po meksykańsku - przetwory z ogórków

2021-03-29
Ogórki po meksykańsku - przetwory z ogórków
Autor: Shutterstock Ogórki po meksykańsku - przetwory z ogórków
łatwy
30 min
4

Ogórki marynowane w ostrej, meksykańskiej zalewie octowej to świetny przepis na przetwory z ogórków, którego nie może zabraknąć u amatora domowych ogórków w occie. Taką sałatkę można zrobić w mniejszej ilości i zjeść ją od razu.

SKŁADNIKI

  • 5 kg ogórków
  • 6 łyżek soli
  • 16 łyżek oliwy
  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżeczki chilli (ostrej papryki)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 200 g cukru
  • 3 szklanki octu
  • 2 łyżki gorczycy
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki keczupu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki myjemy, kroimy w plasterki. Dodajemy sól, oliwę, czosnek pokrojony w plasterki, chilli, paprykę, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę. Mieszamy i zostawiamy na kilka godzin, żeby ogórki puściły sok.
  • Cukier mieszamy z octem i keczupem. Zalewamy marynatą ogórki i mieszamy. Odstawiamy na noc.
  • Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoiczków, zalewamy resztą zalewy i pasteryzujemy przez 10-15 min.
  • Gorące słoiki ustawiamy do góry nogami na ściereczce. Po wystudzeniu można przechowywać  je w piwniczce nawet przez całą zimę.