Ogórki po kozacku - przepis na przetwory z ogórków

Ogórki po kozacku - przepis na przetwory z ogórków

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Ogórki po kozacku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ogórki po kozacku to szczególny rodzaj ogórków w zalewie, które przygotowuje się z dodatkiem musztardy i świeżej marchewki. Są bardzo wyraziste w smaku i łatwe w przygotowaniu. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

  • Ogórki

  • PRZYPRAWY DO KAŻDEGO SŁOIKA:

  • łyżeczka gorczycy

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 3 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)

  • 2 baldachy kopru

  • mała marchewka pokrojona w plasterki

  • ZALEWA:

  • 4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3 płaskie łyżki soli

  • 5 łyżek musztardy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Słoiki wyparzamy i wkładamy na ich dno wszystkie przyprawy.

  • Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki łączymy z wodą i gotujemy do wrzenia.

  • W trakcie gotowania zalewy w słoikach ciasno układamy ogórki i po doprowadzeniu zalewy do wrzenia, zapełniamy słoiki gorącym płynem. Uszczelniamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.