Ogórki "krokodylki" z różowym pieprzem i anyżem

2021-03-29
Ogórki krokodylki z różowym pieprzem i anyżem
Autor: Shutterstock Ogórki z różowym pieprzem i anyżem są bardzo aromatyczne.
średni
1 min
4

Bardzo aromatyczna wersja pikli. Ogórki marynowane z różowym pieprzem i anyżem pięknie pachną i smakują bajecznie.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg ogórków
  • 3,5 łyżki soli
  • 1,5 główki czosnku
  • 3 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1,5 szklanki octu
  • 7 łyżek oleju
  • 0,5 kg cukru
  • kilka ziaren różowego pieprzu i gwiazdek anyżu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry, zasypać solą i odstawić na 5 godzin.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórków razem z chili, anyżem i pieprzem.
  • Z octu i cukru przygotuj zalewę, zagotuj ją, zdejmij z ognia i dodaj olej. Wystudź.
  • Zalewę dokładnie wymieszać i zalać nią ogórki, odstawić na całą noc.
  • Ogórki wraz zalewa przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 min.