Ogórki marynowane z różowym pieprzem i anyżem

Ogórki marynowane z różowym pieprzem i anyżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki z różowym pieprzem i anyżem są bardzo aromatyczne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 1 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Bardzo aromatyczna wersja pikli. Ogórki marynowane z różowym pieprzem i anyżem pięknie pachną i smakują bajecznie.

Składniki

  • 2,5 kg ogórków

  • 3,5 łyżki soli

  • 1,5 główki czosnku

  • 3 łyżeczki sproszkowanego chili

  • 1,5 szklanki octu

  • 7 łyżek oleju

  • 0,5 kg cukru

  • kilka ziaren różowego pieprzu i gwiazdek anyżu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry, zasypać solą i odstawić na 5 godzin.

  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj do ogórków razem z chili, anyżem i pieprzem.

  • Z octu i cukru przygotuj zalewę, zagotuj ją, zdejmij z ognia i dodaj olej. Wystudź.

  • Zalewę dokładnie wymieszać i zalać nią ogórki, odstawić na całą noc.

  • Ogórki wraz zalewa przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 min.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0