Ogórki marynowane w słodkiej zalewie octowej

2021-03-29
Ogórki marynowane w słodkiej zalewie octowej
Autor: thinkstockphotos.com Marynowane ogórki w słodkiej zalewie octowej stają się chrupkie i bardzo apetyczne. 
łatwy
20 min
4

Marynowane ogórki wyraźnie słodkie w smaku cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Można je chrupać prosto ze słoika, podać na zakąskę lub dodatek do wędlin, pokroić w plasterki do kanapek. Warto pokusić się o własnoręczne przygotowanie marynowanych ogórków, by zimą delektować się wybornym smakiem. Przygotowania nie nastręczają trudności nawet początkującym.

SKŁADNIKI

  • 3 kg ogórków
  • 1 1/2 l wody
  • 1/2 l octu 10-procentowego
  • 30 dag cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1-2 baldachy świeżego kopru lub 1 łyżeczka suszonych nasion
  • 3-4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżeczki gorczycy
  • 5-6 ząbków czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do czystych słoików wkładamy umyte ogórki.
  • W garnku zagotowujemy marynatę przygotowaną z: wody, octu i przypraw.
  • Ogórki w słojach zalewamy przestudzoną marynatą i pasteryzujemy.
  • Gdy zmienią kolor na ciemniejszy, przerywamy pasteryzację.
  • Słoiki pozostawiamy do ostudzenia. Na koniec przyklejamy na każdy słoik nalepkę z opisem i datą.