Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z kurkumą

Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z kurkumą
Autor: Shutterstock Ogórki kanapkowe to rodzaj marynaty, w której ogórki przed włożeniem do słoików zostały pokrojone w plastry. Wygodna forma, łatwość korzystania i niezrównany smak!
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z dodatkiem kurkumy są pyszne, jędrne, apetycznie żółtawe i aromatyczne. Niezbyt ostre, idealnie nadają się na kanapki, bo przed marynowaniem zostały pokrojone na plastry.

Kurkuma należy do roślin imbirowatych. Surowcem leczniczym, który jest w niej zawarty, jest żółta kurkumina. Uważa się, że zmniejsza ona stany zapalne w stawach, działa przeciwzapalnie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Działanie przeciwutleniające tego zioła porównuje się do tego, jakie ma witamina C i E. Kurkumina działa przeciwzapalnie zarówno wtedy, gdy jest stosowana miejscowo w postaci papki, jak i wtedy, gdy przyjmowana jest doustnie. 

SKŁADNIKI

  • 4 kg ogórków
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
  • przyprawy: gorczyca, kolendra, ziele angielskie
  • Zalewa:
  • 4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 6 szklanek cukru
  • 1 łyżka kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyj, osusz i pokrój w podłużne plastry.
  • Zagotuj 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudź i zalej tą mieszanką ogórki. Odstaw na 3 godziny.
  • Po tym czasie odlej sok, który puściły.
  • Do wyparzonych słoików włóż plastry ogórków - im ciaśniej tym lepiej. Do każdego słoika dodaj parę ziarenek ziela angielskiego, po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.
  • Przygotuj marynatę - do garnka wlej i wsyp składniki zalewy: wodę, ocet i cukier oraz łyżkę kurkumy. Zagotuj.
  • Gorącą marynatą zalej ogórki i zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 10 minut od zagotowania wody w garnku ze słoikami. Odstaw do wystudzenia.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej