Obłędnie słodki dżem z dyni: przepis na słońce w słoiku

Obłędnie słodki dżem z dyni: przepis na słońce w słoiku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zdrowy i pyszny dżem z dyni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Słodki dżem z dyni to pyszna odrobina letniego słońca zamknięta w słoiku. Taki dżem jest stosunkowo tani i świetnie smakuje. Do tego dyniowy dżem jest zdrowy, bo zawiera całe mnóstwo antyoksydantów niezbędnych naszemu organizmowi. 

Składniki

  • 2,5 kg dyni, dojrzałej i pomarańczowej, np. muscat lub hokkaido

  • 2 szklanki cukru

  • 1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

  • 1 litr wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię oczyścić z pestek i włókien gniazda nasiennego. Ściąć skórę. Pokroić w kostkę.

  • Do rondla wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.

  • W czasie gdy syrop wrze cichutko, napełnić czyste, wyparzone słoiki kubikami dyni do 3/4 wysokości słoika.

  • Do słoików wlać wrzący syrop, zakręcić słoiki.

  • Następnie pasteryzować słoiki przez 10 minut. Przeczytaj: Jak pasteryzować przetwory w słoikach?

  • Gotowe, zamknięte słoiki pozostawić do całkowitego ostudzenia, słoiki opatrzyć informacją o zawartości i dacie zamknięcia. Przechowywać w zacienionym miejscu o stałej temperaturze otoczenia.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3