Niezrównane roladki z cukinii z papryką i fetą w oleju

Niezrównane roladki z cukinii z papryką i fetą w oleju

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z cukinii z serem feta i papryką - niezrównana przekąska imprezowa

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z cukinii z papryką i fetą, konserwowane w oleju, to pyszna, delikatna przekąska. Niezrównana na wszelkich  imprezach, pięknie się prezentuje i  doskonale smakuje.

Składniki

  • 2 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 szklanki oleju

  • 2 cukinie

  • 1 czerwona papryka

  • 1 opakowanie sera feta lub bułgarskiego sera szopskiego

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka pieprzu

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka przelej olej i oliwę z oliwek. Mocno rozgrzej.

  • Cukinie pokrój na podłużne paski,  za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na paski. Ser feta pokrój na paski. Czosnek obierz.

  • Paski cukinii zgrilluj na suchej (lub posmarowanej  odrobiną oliwy) patelni grillowej.

  • Na końcu paska cukinii umieść paprykę i fetę, a następnie zawijaj w roladki.

  • Roladki przełóż do słoika i zalej gorącym olejem z oliwą.

  • Dodaj ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, pieprz czerwony i bazylię. Słoik zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 1-2 dni.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3