Niezrównane roladki z cukinii z papryką i fetą w oleju

2021-03-29
Niezrównane roladki z cukinii z papryką i fetą w oleju
Autor: Shutterstock Roladki z cukinii z serem feta i papryką - niezrównana przekąska imprezowa
łatwy
35 min
4

Roladki z cukinii z papryką i fetą, konserwowane w oleju, to pyszna, delikatna przekąska. Niezrównana na wszelkich  imprezach, pięknie się prezentuje i  doskonale smakuje.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki oleju
  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie sera feta lub bułgarskiego sera szopskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • gałązki świeżego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka przelej olej i oliwę z oliwek. Mocno rozgrzej.
  • Cukinie pokrój na podłużne paski,  za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw lub bardzo ostrego noża. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na paski. Ser feta pokrój na paski. Czosnek obierz.
  • Paski cukinii zgrilluj na suchej (lub posmarowanej  odrobiną oliwy) patelni grillowej.
  • Na końcu paska cukinii umieść paprykę i fetę, a następnie zawijaj w roladki.
  • Roladki przełóż do słoika i zalej gorącym olejem z oliwą.
  • Dodaj ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, pieprz czerwony i bazylię. Słoik zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 1-2 dni.