Mizeria na zimę do słoików

Mizeria na zimę do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ogórki nie nadające się do kiszenia możemy zakonserwować jako mizerię

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mizeria ze słoika to doskonały dodatek  do obiadu, a w sezonie na przetwory - idealny sposób na wykorzystanie przerośniętych ogórków, nie nadających się do kwaszenia. Zimą otwierasz słoik i gotowe.

Składniki

  • 2 kg ogórków (waga po obraniu)

  • 30 dag cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki octu 10%

  • 3 łyżki koperku (pokrojonego, może być mrożony)

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki soli (himalajskiej)

  • pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki moczyć w zimnej wodzie przez około 10 minut, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.

  • Do miski przełożyć ogórki, cebulę i czosnek. Dodać ocet, koperek, cukier, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić na około 30 minut.

  • Po tym czasie mizerię ponownie wymieszać i przełożyć do suchych słoiczków (wcześniej dokładnie umytych i wyparzonych). Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Na koniec ostudzić odwracając słoiki do góry dnem.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1