Marynowane pomidorki cherry na szybko

Marynowane pomidorki cherry na szybko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marynowane pomidorki są pyszne już po 3 dniach 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Marynowane pomidorki cherry, czyli drobne pomidory koktajlowe, to pyszna przekąska. Można je przygotować bardzo szybko, by zimą delektować się ich słodko-kwaśnym smakiem. Pomidorki wybornie smakują już po 3 dniach od pasteryzacji. 

Składniki

  • 1 kg pomidorków cherry lub koktajlowych

  • 200 ml wody

  • 150 ml octu jabłkowego

  • 2 gałązki kopru z nasionami

  • 2 liście laurowe

  • 1 ulistniona łodyga bazylii

  • 6 ziarenek pieprzu czarnego

  • 1 łyżeczka płatków papryki ostrej (opcjonalnie)

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka czubata soli

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidorki włożyć do słoików.

  • Wodę zagotować z octem i przyprawami.

  • Pomidorki zalać gorącą marynatą, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Zobacz: jak pasteryzować?

  • Pomidorki przechowywać w spiżarni lub piwnicy.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8