Marynowane ogórki z curry - jak zrobić aromatyczne przetwory z ogórków?

Marynowane ogórki z curry - jak zrobić aromatyczne przetwory z ogórków?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Marynaty ogórkowe to  jedne z najpopularniejszych przetworów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak zrobić nietypowe przetwory z ogórków? Spróbuj przepisu na aromatyczne ogórki w zalewie z carry. Będą znakomitym dodatkiem do wędlin lub zakąską do wódki.

Składniki

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych,

  • 2 średniej wielkości cebule,

  • listki selera,

  • gorczyca

  •  

  • Zalewa:

  • 1 litr wody

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki octu 10%

  • 1,5 łyżki soli

  • 3 łyżki curry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jak najmniejsze ogórki gruntowe umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i razem ze skórką pokroić w słupki.

  • Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować.

  • Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę.

  • Zalewę zdjąć z ognia i ostudzić.

  • Do każdego słoika włożyć po listku selera, kilka ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki gruntowe.

  • Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach.

  • Pasteryzować około 2 minuty.

Ocena: 3,1