Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Marynowane ogórki bez skórki: przepis na pikle po podlasku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Podlaskie pikle swój smak zawdzięczają idealnym proporcjom cukru i octu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Marynowane ogórki to pyszny dodatek do każdego posiłku, poza deserem. A i to wielu by dyskutowało. Najlepsze są ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Obrane ze skórki ogóreczki idealnie chłoną doskonałą marynatę. Idealnie sprawdzą się ogórki przejrzałe, z których trzeba usunąć także gniazda nasienne z twardymi pestkami. Wypróbuj przepis na pikle ogórkowe po podlasku i ciesz się ich smakiem na okrągło. 

Składniki

  • 2 kg ogórków typu kwaszeniaki

  • 6 szklanek wody

  • 1 szklanka octu 10%

  • 1 szklanka cukru

  • 1 łyżka soli

  • 6 ziarenek pieprzu czarnego

  • 2-4 listki laurowe (bobkowe)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ogórki obrać. Duże pokroić na połówki lub nawet ćwiartki. Małe ogórki pozostawić w całości.

  • Wodę wymieszać z octem, cukrem i solą. Dodać przyprawy i zagotować. 

  • Ogórki ułożyć pionowo w słoikach, zalać gorącą zalewa i zakręcić słoiki. Odstawić do ostygnięcia.

  • Tak przygotowane ogórki można do 3 tygodni przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji przez całą zimę. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5