Marynowane bakłażany w occie winnym [przepis]

2021-03-29
Beata Lekszycka
marynowane-baklazany-jak-zrobic-podajemy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z marynowanych bakłażanów można błyskawicznie przygotować pyszną sałatkę
łatwy
30 min
4

Bakłażany są smaczne nie tylko w sezonie - można z powodzeniem zamarynować je na zimę. Podajemy sprawdzony przepis na marynowane bakłażany w occie winnym.

SKŁADNIKI

  • 1 kg bakłażanów
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka soli
  • oliwa do smażenia
  • zalewa:
  • 1,5 szklanki octu winnego
  • 1 szklanka wody
  • garść świeżych liści bazylii lub łyżka suszonej
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany umyć. Oczyścić z pestek, pokroić w grube słupki, zasypać solą i pozostawić na dwie godziny.
  • Następnie osączyć, osuszyć i lekko obsmażyć na oliwie. Osączyć z tłuszczu. 
  • Przygotować zalewę: zagotować wodę z octem i łyżką soli. Pokroić cebulę w plasterki.
  • W czystych słoikach układać cebulę, bakłażany i listki bazylii. Zalać gorącą zalewą i szczelnie zamknąć słoiki.
Beata Lekszycka