Marmolada pomidorowa: oryginalny przepis

Marmolada pomidorowa: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pomidory można wykorzystać do przygotowania z nich marmolady - doskonałego dodatku do mięs i wędlin

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomidory doskonałe są jedzone na surowo, ale są też idealnym surowcem do przetworów. Można z nich zrobić marmoladę, którą podaje się do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów

  • 50 dag cukru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego

  • 2 łyżki wódki jałowcówki

  • 1 pomarańcza

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory umyć, sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i włożyć do płaskiego rondla z grubym dnem.

  • Wlać 2 łyżki wody, dusić 30-40 minut na małym ogniu, często mieszając.

  • Pomarańczę wyszorować szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć.

  • Cienko obrać skórkę i drobno posiekać.

  • Usunąć białe włókna i pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i wraz ze skórką dodać do pomidorów.

  • Do pomidorowo-pomarańczowej masy dodać cukier i dusić jeszcze około 30 minut, aż marmolada zgęstnieje.

  • Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, przyprawy oraz alkohol. Zagotować.

  • Wyparzone słoiki twist-off wypełnić gorącą marmoladą. Brzegi słoików wytrzeć. Zakręcić wieczka.

  • Słoiki postawić do góry dnem do ostygnięcia.

  • Marmoladę podawać do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.